In buurtteams van MeanderOmnium werken sociaal werkers, opbouwwerkers en jeugd- en jongerenwerkers. Zij werken vanuit de wijkservicepunten en op straat, daar waar bewoners van de wijk zich bevinden.
Sociaal werk
Sociaal werkers kennen de wijk en zijn bewoners als geen ander. Ze hebben oog en oor voor kwetsbare bewoners en groepen. Ze signaleren vaak als eerste problemen op gebied van leefbaarheid, veiligheid, polarisatie en sociaal isolement.
Doordat ze dichtbij bewoners werken en hen goed kennen, spelen ze een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van problemen in de wijk. Omdat ze de wijk goed kennen, adviseren ze ook de gemeente en andere partners in de wijk.
Sociaal werkers zijn ook onderdeel van de wijkteams van de gemeente Zeist. Een wijkteam bestaat uit medewerkers van de gemeente, politie, woningcorporaties en een sociaal werker van MeanderOmnium. Er zijn vijf gemeentelijke wijkteams:
Wilt u iets bespreken over uw wijk, buurt of straat? Heeft u wensen, opmerkingen, zorgen of klachten? Of heeft u zelf hulp nodig? Neem dan contact op met het wijkteam of met onze sociaal werker in het wijkteam.
Opbouwwerk
Opbouwwerkers zijn de verbinders van de wijk: ze brengen bewoners samen, en verbinden hen met medewerkers van de gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, onderwijs en politie. Ze stimuleren zo bewoners om actief mee te denken over en mee te werken aan een fijne wijk.
Zo zorgen ze ervoor dat bewoners zich samen verantwoordelijk voelen voor de wijk. Dit levert niet alleen tevreden bewoners op, het komt vooral de leefbaarheid en sociale samenhang in een wijk ten goede.
Jeugd- en jongerenwerk
Onze jongerenwerkers zijn de coaches en vertrouwenspersonen van kinderen en jongeren in de wijken. Ze luisteren naar kinderen, ondernemen activiteiten met ze, en horen ondertussen wat er speelt en waar zorgen van jongeren liggen.
Ze spelen in op vragen of zorgen van jongeren, maar ook van andere wijkbewoners. Bijvoorbeeld door individuele begeleiding te bieden of een project of sport- en spel te organiseren.
Jongerenwerkers zijn makkelijk benaderbaar, kennen de situatie in de wijk, de jongeren, de groepen waartoe zij behoren en de onderlinge dynamiek. Door een vertrouwensrelatie op te bouwen, jongeren te steunen en stimuleren, motiveren ze (groepen) jongeren tot positief gedrag en versterken ze kwetsbare jongeren. Jeugd- en jongerenwerk verkleint zo de kans op problemen thuis, op school en op straat en vermindert buurtoverlast.
Goed idee voor je straat of buurt?
Neem dan even contact met ons op of vraag wijkbudget aan via het formulier.
Wijkbudget aanvragen