U bent hier

Waar word je gelukkig van? - Kees van der Spek -

“Ik weet de weg naar de buitendeur weer te vinden. Dáár word ik gelukkig van!” Kees van der Spek is in deze vakantieperiode bijna dagelijks te vinden in het eetcafé van Wijkservicepunt Noord. Hij mag dan slechtziend zijn, op het koken en de kassa na zijn er geen werkzaamheden waar Kees voor terugdeinst.

Dat is wel eens anders geweest. “Ik ben 20 jaar thuis geweest, daar word je níet gelukkig van. Ik kwam de deur alleen nog maar uit om boodschappen te doen. Sociale contacten raak je kwijt, je komt in een vicieuze cirkel en je ziet alleen de tegenslagen nog maar.”

Totdat hij Carolien van MeanderOmnium tegenkwam, met de folder van de geluksroute. “Als slechtziende liep ik overal waar ik naartoe ging tegen hetzelfde aan. ‘U hoort nog van ons’, zeggen ze dan, en je hoort achteraf dat ze een ander hebben genomen. Daar liep zij ook tegenaan. Totdat we hier terechtkwamen. Ik dacht dat ik hier niet zoveel zou kunnen. Ben begonnen met afwassen, maar nu doe ik bijna alles. Ik bedien, maak een praatje met de gasten, noem maar op. Ik beteken weer wat voor andere mensen, er wordt op me gerekend. Mijn leven is 180 graden omgedraaid. Het geeft voldoening als mensen tegen je zeggen: je bent een lieverd. Ik kom nu weer om 7 uur mijn bed uit!”.
En daar laat Kees het niet bij. “Ik ben begonnen met hardlopen. Met een maatje van Handje Helpen. We zijn door een koord met elkaar verbonden en zij waarschuwt me als ik ergens voor moet oppassen. Want als ik hardloop kan ik zo maar een paaltje over het hoofd zien. Ik kan helemaal op haar vertrouwen. Ik loop nu 1 keer per week maar als straks de warmte voorbij is ga ik het vaker doen. Ik heb helemaal geen conditie meer, maar in december wil ik de Laan van Vollenhove af kunnen hardlopen.”

 

Kees van der Spek is in de vakantietijd bijna dagelijks actief in het eetcafé in Wijkservicepunt Noord, met enkele trouwe collega’s.